Turizmus Nemesgulácson

Nemesgulács falusi turizmusra ideális hely. A csendes falu tiszta levegője sok pihenni vágyó embert vonz ide. A falu és környéke kiváló kirándulóhely. A kialakított sétautakon kellemes sétát tehetünk. A falu központjából zöld turistaút vezet a Gulács-hegy csúcsára. A hegyről csodálatos panoráma tárul szemünk elé.

A Balaton-felvidék vulkanikus hegyeinek tagja a Gulács, a Badacsony-Szentgyörgyhegy-Csobánc háromszögben. A többiektől eltérően nincs többé-kevésbé lapos teteje, jellegzetesen csúcsos, különösen észak-déli irányból szemlélve. A déli part jellegzetes, Fonyódról látható képében ez a Badacsonytól jobbra álló csúcsos hegy. A hegy teljesen vad, természetes erdős vidék, sem műtárgyak, sem pincék, az elhagyott bánya-sebet leszámítva civilizációnak semmi nyoma. A csúcsra is csak egy keskeny, egyszemélyes spirális gyalogút vezet fel. Itt épp ez a vadság az érték.

A községet átszelik az országos sárga és kék turistautak. A hegyen áthaladva mindegyik érinti a Sér kutat, mely a hegy oldalában található forrás. A turistautak indulása a vasútállomástól először a Bányatelepen lévő Savanyú víz forrást érinti. A kiváló minőség ellenére a kicsi vízhozam nem teszi lehetővé a palackozást.

Post Author: kradmin